Thursday, February 4, 2016

Blackmores Bio C 1000mg

Assalamualaikum

Setelah berbulan-bulan mengerah keringat kini tibalah masa saya buat review baharu. Almaklumlah kerja macam saya kena banyak keluar maka saya tiada masa nak menconteng dinding ini dan kali ini berkisarkan VItamin C. Anda boleh lihat dalam pasaran betapa banyaknya jenama-jenama Vitamin C. Namun begitu, Vitamin C Blackmores yang menjadi pilihan hati.


 Kenapa saya memilih jenama Blackmores? Sebab saya banyak baca review orang lainlah. Kita nim kalau nak memilih produk biarlah kita buat research dulu supaya kita beli taklah menyesal suatu hari nanti. Tapi kadang-kadang blogger nim bias jugak. Yang baik dia cakap baik tapi yang buruk pun dia cakap baik, so cam ner? Kenalah sendiri fikir. Badan kita nim sebenarnya tak cukup vitamin C dan sumber utama untuk mendapatkan vita C ialah buah oren tapi saya nim tak berapa sangat nak makan buah bukan sebab tak membeli tapi tak sempat nak makan dan masam. Saya tak suka buah yang masam dan pilihan saya untuk consume vitamin C adalah tepat. Mari kita selongkar kepentingan vitamin C.

Apakah kepentingan Vitamin C?
1.   Daya tahan badan
2.   Untuk kekalkan berat badan ideal
3.   Memberi tenaga
4.   Pelindungan matahari (baik untuk kulit)
5.   Penghasilan kolegen (remajakan kulit)
6.   Penyembuhan luka
7.   Memperbaiki tekstur kulit
8.   Baik untuk rambut (mengurangkan kelemumur, melebatkan rambut)
9.   Mengawal paras gula
10. Mengawal paras hormon


Saya pilih Bio C 1000
Saya pernah baca badan kita tidak boleh melebihi 1000mg
So inilah yang terbaik


1 tablet perday
Jangan lebih-lebih
Tapi yang menjadi persoalannya ialah kenapa ada produk Vit C & E perlu diambil pagi dan malam
Tak 'overdose'kah?


Rasa: Tidak dapat digambarkan dengan kata-kata
Saya tak tahu nak describe cam ne
tapi yang pasti rasanya tak sedap

Saya dah start consume setahun dan selalu ambil sebelum tidur sebab saya percaya yang vitamin nim mula terserap pada waktu malam. Tapi yang pasti kakak saya yang jarang-jarang balik dah mula tegur yang kulit saya semakin cerah. Saya juga rasa saya punya jerawat tumbuh dah kurang sejak saya consume Vit C dan yang paling penting senggugut sangat jarang mendekati diri ini. Alhamdulillah

Setakat itu sahaja

Terima kasih kerana membaca

Bai~~

For more info, kindly click  BlackmoresMalaysia





39 komen:

  1. nak tanya, klau sy ambik blackmore E & C, boleh makan dua dua sekali gus atau c ph, e malam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. my friend said it is best to take in morning since we need to drink a lot of water..

      Delete
  2. Replies
    1. tak tahu nak describe macam mana tapi rasanya tidak manis, more likely pahit tapi tidak terlalu pahit

      Delete
  3. salam.. saya nk tanya.. cara mkn nye mcm mana ye? telan ke hisap ke kunyah? huhu sbb rasa nye mmg x sedap ㅠㅠ

    ReplyDelete
  4. salam.. saya nk tanya.. cara mkn nye mcm mana ye? telan ke hisap ke kunyah? huhu sbb rasa nye mmg x sedap ㅠㅠ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vit c blackmores bukan chewable tablets tau...of coz kena telan macam telan panadol sambil minum air...rasanya memang tak sedap...

      Delete
  5. Kalau silap makan dua kali sbb lupa mcm mana yee?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ia takkan jadi satu masalah sebab tubuh kita hanya boleh menyerap vitamin c sebanyak 200mg sehari atau dalam satu masa (2 jam) sorry saya tak pasti mana satu. Sementara yang selebihnya akan dibuang melalui air kencing.

      Delete
  6. Salam?? Cara amik dia selepas/sebelum mkn? Kalau nk campur vit c&e sekali kegunaan dia apa hah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya akan ambil selepas makan..terpulang kalau nak ambil sekali dengan vit e..vit e sangat baik untuk kulit

      Delete
  7. Mkn vitamin ni selera makan naik tak...coz sya prnh mkn jenama lain selera mkn naik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. setakat saya makan memang tak naik selera...saya tak tahu pulak vit c boleh tingkat selera makan

      Delete
  8. Hai nak tanya, saya beli yang ada tulisan health supplement.. taksama fungsi nya ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vit C sebenarnya health supplement.. banyak health suplement kat pasaran.. setiap satu berbeza fungsinya..ada vit ACE, Vit C, Minyak Ikan..tak tertulis banyaknya

      Delete
  9. Klu tablet tu kta bancuh dgn air bleh x sbab tkut mnum pil tp da trbeli balckmore ni ingatkn yg jenis hisap2 tu huhuuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...saya takut awak yang tak tertelan air tuh...kalu nak hisap boleh beli rexodon...pon ok

      Delete
  10. Takpe ke makan sebelum tido..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je kot...yang penting sekali sehari with meals

      Delete
  11. Takpe ke makan sebelum tido..

    ReplyDelete
  12. Product Blackmore's yg mana sesuai utk turunkan berat badan di samping dapat jaga kulit sekali ?

    ReplyDelete
  13. Product Blackmore's yg mana sesuai utk turunkan berat badan di samping dapat jaga kulit sekali ?

    ReplyDelete
  14. Product Blackmore's yg mana sesuai utk turunkan berat badan di samping dapat jaga kulit sekali ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kawal pemakanan anda bukan mengharapkan pil2 membantu anda untuk kurus

      Delete
  15. Boleh menaikan berat badan tak?

    ReplyDelete
  16. Boleh ke kalau kita ambil produk blackmores tapi lain2 jenis sekali? Cara pengambilan dia mcm mana pula?
    Saya ada=
    Blackmores calcium+D3
    Blackmores flaxseed
    Blackmores fish oil
    Blackmores bio c 1000mg

    ReplyDelete
  17. Macam mana cara pegambilan dia and umur berape yg Boleh ambik vitamin ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. bermula remaja...tapi seeloknya dalam 25 keatas...sebiji sehari

      Delete
  18. untuk pertama kali minum memang sakit perut ka sis ??



    ReplyDelete
  19. Apa beza dengan bio c dengan bio c 1000 ni sis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam sama...1000mg vit c dan 100mg bioflavonoids...kena tanya pharmacists

      Delete
  20. Saya alami masalah jerawat yang teruk,baru nak try bio c ni sbb saya search kebanyakan ramai recommended bio c..harap2 kembali kulit kembali sihat..

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum, saya nak tanya kalu bekas jerawat / jeragat boleh hilang ker ?

    ReplyDelete

 
Top