Monday, July 24, 2017

Simple Skincare My Skincare

Salam Syawal 1438

Semua dah habiskan puasa 6? Saya dah raya 6!! Alhamdulillah tahun nim sempat ambil puasa sunat 6 Syawal. Rasanya masih sempat untuk saya ucapkan selamat hari raya buat readers semua, semoga entries yang ditulis oleh saya mampu memberi anda sedikit sebanyak ilmu yang berguna. InshaAllah.

Kali ini saya ingin kongsikan produk penjagaan muka yang saya pakai sejak 2 tahun lepas dan Alhamdulillah produk ini sesuai dengan kulit wajah saya. Saya mempunyai keinginan untuk mencuba pelbagai produk dipasaran yang saya rasa akan memberikan saya wajah yang lebih sempurna, namun apakan daya kulit wajah saya yang terlalu sensetif menghalang niat saya. Pada mulanya saya sendiri tidak tahu kewujudan produk ini dipasaran, oleh sebab saya rajin google produk-produk yang baik untuk kulit sensetif barulah saya jumpa produk ini. Pada mulanya, saya hanya menggunakan pencuci wajah dan penyegar. Selepas saya rasa selesa memakai produk ini barulah saya tambah pelembab muka dan terbaharu moisturizer cream yang mengandungi SPF. Bagi saya, harga bagi produk ini adalah berpatutan dan senang didapati dimana-mana drug store seluruh Malaysia. Sekarang biar saya kenalkan anda dengan produk yang saya sebut-sebutkan

Jjaangg!!




Complete set Simple



Set Simple Skincare yang saya pakai terdiri daripada
1. Pencuci Muka
2. Penyegar
3. Light Moisturiser
4. Protecting Moisture Cream (SPF 30)

Refreshing Wash Gel

Pencuci muka pakai dipagi hari dan selepas pulang dari kerja. Saya juga menggunakan berus pencuci wajah Mary Kay yang boleh didapati dengan harga RM199 untuk membersihkan wajah secara dalam. Apabila kita mencuci wajah, kita sudah merasakan wajah kita bersih tetapi dengan menggunakan berus pembersih wajah, kekotoran dari bedak jelas kelihatan. Anda juga boleh membeli berus pencuci wajah di kedai Mr. DiY dengan harga RM10.90.

Pencuci muka Simple ini tidak membuatkan wajah saya breakout dan sejajar dengan ayat sensitive skin experts

Facial Toner

My second step is facial toner. Saya pernah baca tentang penyegar wajah ini dan ternyata penyegar ini menjadi pilihan pengguna serta CLEO Beauty Hall of Fame 2016. Facial toner in penting selepas mencuci wajah kerana masih ada sisa kotoran yang tertinggal dan penting untuk mengecilkan pori-pori muka (tak pernah nampak keberkesanan toner dalam mengecilkan pori).

Light Moisturiser
Pelembab ini sangat berkesan untuk kulit wajah yang kering. Kawan saya pernah mencuba pelembab wajah ini and of course sebab saya suruh dia cuba, tak lama kemudian dia pun beli kerana dia cakap pelembab ini sangat cepat menyerap serta melembabkan kulit wajahnya. Kalau anda nak beli, pastikan beli Light Moisturiser dan bukannya
Purifying Cleasing Lotion. Jangan tersilap beli pulak!!!

Protecting Moisture Cream

Yang ini saya baru je tambah sebab kulit wajah kita kan selalu terdedah kepada cahaya matahari. Ada sesetengah orang cadangkan untuk pakai sunscreen tapi pada saya mahal sangat dan saya khuatir sunscreen akan membuatkan wajah saya breakout. Cream ini mengandungi SPF30 dan bagi saya cukup untuk bagi protection kepada kulit saya.


Scrub
 Yang in menjadi favourite kebanyakkan beauty blogger diluar sana. Saya pun pernah membaca blog-blog yang membuat review tentang produk ini dan hasilnya positif. Oleh yang demikian, saya pun turut serta membeli dan membuat review. Scrub ini tidak membuatkan muka saya breakout dan hasil selepas penggunaan, kulit wajah makin lembut. Scrub tidak digalakkan untuk setiap hari penggunaan tetapi 2-3 kali seminggu sahaja.

Sekian sahaja blog kali ini...Adios!!!


Friday, June 9, 2017

Trip ke Sabah bersama Kepochi Vavavoom part I

Good day everybody dan Salam Ramadhan 1438H

Setelah melalui beberapa hectic weeks barulah saya ada masa untuk buat coretan group Kepochi Vavavoomm ke Sabah. Ini punya plan setahun lamanya tau dan idea asalnya daripada saya. Air Asia selalu buat sale tetiba nampak dan sengaja post dalam group, sesiapa yang nak join sila bagi nama. At last, ada jugak 3 orang makhluk nim nak turut serta, Saya pun booked la untuk 4 orang dan last minute tambah pulak sorang lagi. So, total ahlinya yang pergi adalah seramai 5 orang. Saya pon tak nak panjangkan cerita, biarkan saya bercerita tentang trip kali ini.

Setelah setahun lamanya, pada 6 April 2017 bermulalah ekspedisi saya ke Sabah. Oleh kerana saya dipindahkan ke pejabat Melaka, the only cheap option is to take bus from Melaka Sentral to KLIA2. Malam tuh pula saya demam, dari pukul 6.30 petang hingga pukul 3.30 pagi saya tidur mujur bangun pagi saya rasa sedikit lega tapi tekak masih loya dan memerlukan saya untuk menelan 2 biji panadol. Memandangkan flight saya pukul 10.50 pagi dari KLIA2 ke KKIA, dengan gigihnya bangun pukul 3 bersiap dan tepat pukul 5.00 pagi bergerak ke Melaka Sentral dengan menaiki Gab Car.. Nasib baiklah ada orang terima, kalau tak, pagi-pagi seawal 4.45 nak kena naik teksi dicajnya RM30 berbanding RM10 (Grabcar).

Bas dari Melaka Sentral ke KKIA seawal jam 5.30 pagi dan sampai dalam pukul 7.30. Rupanya 2 jam jer masa yang diambil, yelah jalan raya pagi-pagi lenggang. Pukul 9.30 check-in bag dan check-in untuk departure. Berkumpulnya kami di KLIA2 dan sempatlah selfie sebelum boarding, excited sebab dah lama tak jumpa (mungkin dalam masa 3 tahun lamanya).

Dari kanan : Nik Anira, Ima Elena, Alwanie, Nur Syafiqa Syahida dan Nurhafizah


06/04/2017

Tepat 10.50 pagi berlepas la kapal terbang Air Asia menuju ke Kota Kinabalu. Sampai je Kota Kinabalu, perkara pertama yang kami buat ialah menelefon ejen kereta sewa. Harga yang kami dapat untuk Perodua Bezza ialah RM 90 per day.

Seusai solat, kami terus bertolak ke Kundasang. Perjalanan mengambil masa kira-kira 3 jam dengan bantuan waze. Jalan ke Kundasang memang menyeramkan kerana akan melalui jalan yang berbukit-bukau dan lampu jalan yang tidak banyak. Kereta yang kami sewa pulak lambat pickup untuk jalan yang berbukit-bukau maka kami bagilah kereta-kereta yang high speed memotong kami dan yang duduk cocoh punggung kereta kami. Kami masih lagi dalam pemanduan pada pukul 5 petang dan pandangan mula kabur dan berkabus. Kami sedia maklum yang pandangan untuk pemanduan akan berkabus mulai pukul 5 petang.


Jalan yang licin dan sempit

Kami meneruskan perjalanan ke hotel yang telah kami booked untuk satu malam tapi sebelum tuh sempat la singgah di pasar malam Kundasang.Pasar malam Kundasang lebih kepada pasar basah dan pasar bundle. 
Jualan hasil laut

Jualan barangan bundle

Kami tidak dapat berjalan lebih jauh kerana kekangan cuaca sejuk dan hujan. Jadi kami decided untuk meneruskan perjalanan ke hotel. Sebelum itu, kami singgah di kedai yang menjual kepak ayam madu .Almaklumlah, Sabah memang terkenal dengan kepak ayam madu yang sedap. Kami tapau kepak ayam seorang dua kepak ayam untuk dimakan di hotel.


Jaang!! Menunggu kepak ayam siap dibakar. 

Buntut ayam pon ada wey!!!

Kedai ini terletak di Kundasang on the way to Desa Fairy Farm. dan kedai ini berdekatan dengan tandas awam. Tidak sukar bagi kami mencarinya. Rasanya boleh tahan dan penjual pun tak kedekut sos kicapnya. Terlalu banyak!!

Badan kami letih dek kerana pemanduan yang bersimpang-siur dan jetlag. Perjalanan dari Kundasang ke Ranau mengambil masa lebih kurang setengah jam lagi. Nasib baiklah tak jauh, mata pun dah mengantuk nim. 



07/04/2017

Bermulanya hari kedua perjalanan kami. Bangun seawal pukul 5 pagi memandangkan waktu solat subuh di Sabah awal 1 jam berbanding semenanjung, so kenalah bangun awal sikit dari yang biasa. Saya adalah person-in-chareg untuk booking hotel dan saya memilih untuk mengambil family room dengan 2 katil queen saiz untuk kami spend time together and have a pillow talk. Tak de maknanya pillow talk sebab semalam saya tidur awal sebab demam dari kelmarin lagi. hampir satu jam juga kami bersiap kerana terpaksa menunggu giliran untuk mandi. Percutian kali ini sangat menyeksakan sebab kelmarin saya demam dan hari ini pulak cirit-birit bepunca daripada FOOD COURT MAHKOTA PARADE. Sampai sekarang saya tak berani ke kedai tersebut, FOBIA!!!


Logde 37 di Ranau dan tingkat bawah ada kedai makan so jangan bimbang pada siapa yang kelaparan malam-malam tapi kedai tersebut tidak menyediakan sarapan pagi

Panaskan enjin kereta dulu sementara menanti mereka memulangkan kunci bilik

Apa yang kita akan lakukan pada awal pagi? Breakfast la wey. Masa hari tuh ingatkan kedai makan kat tingkat bawah tuh buka rupanya buka petang ke malam sahaja. Kami tanya Hotel Reception tempat untuk kami makan pagi. Rupa-rupanya, bandar Ranau hanya 500 meter away dari hotel kami. Huhu. Kami berhenti makan di kedai makan ala-ala food court tapi saya pula lupa note nama tempatnya,
Yeay, dig in!!!

Harganya berpatutan dan mereka akan serve dengan sup but for me sup dia tak sedap dan nasi dia dari beras hancur as well as rasanya. Sangat berbeza dengan nasi goreng semenanjung. Oh how I miss Terengganu.

Next stop is Desa Dairy Farm. Perjalanan dari Pekan Ranau ke Desa Dairy Farm lebih kurang 45 minit dan jalan dari round about kundasang ke Desa Dairy Farm sangat curam, sepit, rosak dan macam-macam lagi. Perjalanan terasa jauh dan mengerikan disebabkan kereta Produa Bezza tidak berap cekap untuk jalan yang berbukit.

Selamat datang ke Desa Dairy Farm
caj masuk adalah RM5.00 per person

Hai lembu, glad to see you. Happy eating!!

Wey, kami dah jejak kaki kesini wey!!!!

Main enterance to Desa Cattle

Kaunter beratur nak beli susu dan yogurt

Kaunter untuk aiskrim

OMG, I have been thinking about you everyday
Dear susu dan yogurt, thank you for your lovely taste. I love both of you. You make my bones stronger and my good for my digestion.

Next Stop was KUNDASANG MEMORIAL. Terdapat 4 taman dan semuanya penuh dengan bunga-bungaan. harga enterance ialah RM2.00 per person.
                           
 
Gardens

View from Kundansang Memorial

Next Stop was Poring Hotspring. Terletak di Ranau. So kami yang telah turun ke Kundasang, terpaksa drive naik ke Ranau. Kawan saya pernah baca di blog, waktu yang sesuai untuk ke Desa Dairy Farm adalah waktu pagi. Dari Kundasang ke Poring Hotspring mengambil masa dalam 1 jam lebih. Tiket  masuk berharga RM3.00 per person. Di setiap kolam, mereka menyediakan dua paip air, satu air panas dan satu lagi air room temperature. 




Selamat datang ke Kolam Air Panas Poring


Papan tanda menunjukkan aktiviti-aktiviti lain yang boleh kami lakukan tapi kami kena tambah bayaran masuk lain la

Nampak tak, saiz kolamnya??

Pastikan anda membuka kedua-dua paip, kalau buka paip airp panas sahaja, nak jejak kaki pon tak boleh. Air panasnya bukan jenis air panas suam-suam tapi panas ketik-ketik orang Terengganu cakaplah.

Next stop was Sanctuary Kelah Ranau. Ikan kelah disini jinak-jinak dan besar-besar. caj masuk ke RM5.00 per person dan RM1.00 untuk makanan ikan kelah. Anda diberi waktu selama 15 minit untuk berada di air terpulanglah sama ada anda berendam bersama ikan kelah, memeri makan atau spa kaki. 
 Berniat untuk pegang ikan tapi gelilah. Rasanya saya prefer ikan kelah di tasik kenyir lagi, besar dan boleh stay sampai bosan.
Ikan kelah yang jinak

Stop kedua terakhir ialah Sabah Tea. Kami gigih bawak kereta ke ladang teh sebab ingatkan ada cafe macam Cameron Higland. Tapi yang ada hanyalah restoran besar dan kos makannya mesti tinggikan. Oleh kerana percutian kami adalah percutian bajet, kami decided untukmakan di kedai makan biasa. Di Sabah Tea juga, anda boleh membeli tea kerana mereka turut menyediakan kedai untuk menjual Sabah Tea.


Last stop was Kinabalu Park. Caj masuk adalah RM3.00 untuk Malaysian dewasa. Dari entrance anda boleh berjalan kaki untuk sampai ke kaki bukit tapi 3km away bagi kami yang mengejar masa, tiada masa untuk semua itu. Kami drive dari entrance ke kaki bukit dalam masa 10 minit juga kerana jalan yang berbukit dan sempit.

Nampak tak puncak gunung?

Jap erk, memodel jap

Selamat mendaki bagi sesiapa yang berminat
Saya hanya mampu bergambar jelah

Done untuk hari kedua. Next stop ialah katil kami di Hotel DM yang terletak di Kota Kinabalu. Kami sampai ke bandar kira-kira pukul 8.30 malam tapi sebelum tuh kami terpaksa mencari baju t-shirt sama untuk dipakai esok hari. So last but not least stop was Pasar Philippine. Setelah siap membeli baju t-shirt kami check-in hotel and it is time to go bed.

bersambung........




Friday, March 31, 2017

Terenganu Eco-exploration @ Cemerung Outdoor Adventure

Greetings everybody

Kenangan yang ditulis dan dipaparkan diblog ini adalah untuk paparan umum dan bukan untuk menunjuk tetapi sekadar mahu berkongsi. Ini adalah program terakhir saya sebelum berpindah dari Terengganu. Terlalu banyak produk kecantikan yang ingin saya kongsikan namun kekangan waktu memaksa saya untuk melupakan blog ini untuk seketika.

Penghujung tahun 2016 ini, ingin saya kongsikan pengalaman saya semasa mengikuti program Terenganu Eco-exploration @ Cemerung Outdoor Adventure usahasama Motac dan Tourism Malaysia Terengganu. Sebenarnya terdapat satu lagi program sebelum program ini berlangsung iaitu Visit My Kampung, Homestay Teluk Ketapang dan Homestay Pasir Raja. Program Visit my Kampung menengahkan kehidupan di kampung dan produk-produk yang disediakan oleh kampung tersebut. Disini, peserta-peserta perlu bermalam bersama ibubapa angkat dan hidup bersama keluarga mereka.

Program Visit My Kampung dan Terengganu Eco-exploration bermula pada 24/11/2016 dan berakhir pada 27/11/2016. Program bermula di Homestay Teluk Ketapang dimana peserta-peserta perlu turut sama meninjau produk-produk yang terdapat di Homestay Teluk Ketapang, Seberang Takir seperti pembuatan Keropok Lekor dan perserta diajak menaiki Bot Nambang. Seperti umum ketahui, negeri Terengganu terkenal dengan kelazatan keropok lekor dan Seberang Takir merupakan salah satu pengeluar keropok lekor manakala Bot Nambang merupakan pengangkutan utama pada masa dahulu dan penggunaannya masih kekal hinggga ke hari ini. Kebanyakkan pengguna Bot Nambang adalah pekerja yang bekerja di Pasar Besar Kedai Payang dan ada juga pengguna yang menggunakan Bot Nambang untuk mengelakkan kesesakan trafik di Jambatan Sultan Mahmud. Sesi petang pula, perserta disajikan dengan masakan tradisional Terengganu seperti Keropok Lekor, Kuih Tepung Bunga dan Lempeng Nyior.  

Esoknya, 25/11/2016 peserta-peserta berbasikal dari Homestay Teluk Ketapang ke Pantai Teluk Ketapang untuk sesi menanam pokok. Usai berbasikal, peserta-peserta ke Pasar Pagi Teluk Ketapang bagi melihat dan merasai kuih-muih, masakan dan produk-produk pertanian yang terdapat di Terengganu.


Sesi petang pula, peserta-peserta menaiki bas ke lokasi seterusnya iaitu ke Homestay Pasir Raja. Perjalanan mengambil masa selama 2 jam kerana menggunakan laluan LPT2 yang jaraknya sedikit jauh berbanding jalan pantai. Sebaik sahaja sampai, peserta-peserta dibahagikan mengikut rumah ibubapa angkat.

Sesi malam pula, peserta-peserta disajikan dengan Mandi Sabat yang dahulunya diadakan sebelum kahwin untuk mengetahui sama ada jodoh bakal pengantin akan berpanjangan atau tidak.


Upacara Mandi Sabat

26/11/2016 merupakan hari terakhir program Visit My Kampung dan peserta-peserta akan mengambil gambar bersama keluarga angkat untuk disimpan sebagai kenangan. Kemuncak program bermula pada hari ini apabila peserta-peserta bersiap sedia untuk mengikuti hard-core program.

Meet my mak angkat di Homestay Pasir Raja, Dungun

After a deep sleep, kami bersalam dengan keluarga angkat kami dan kami perlu meneruskan program seterusnya iaitu program ATV bertempat di Chemerong Outdoor Advanture.

But first, let me take a selfie

Penyambut Tetamu

Selamat datang ke  Cemerung Outdoor Adventure
InshaAllah akan balik berlumpur


Peserta-perserta check in di Cemerung Outdoor Adventure dan peserta-peserta diberi latihan sebelum memasuki trak. Para peserta perlu melakukan aktiviti memanaskan badan sebelum menjalani latihan.

Aktiviti memanaskan badan
credit to Cemerung Outdoor Adventure FB


Cannot wait to ride you my dear

Para peserta perlu meninggalkan gajet di kabin kerana laluan yang mencabar dan hujan akan merosakkan gajet peserta melainkan ada peserta yang membawa Waterproof Dry Bag.
Cubaan kedua selepas di Sunway Lagoon

Sebelum memasuki track sebenar, kami perlu untuk belajar membawa ATV di litar percubaan yang berdekatan dengan kem



Muka bahagia



Badan berlumpur tapi gembira

Keep smiling

A group of participants

Checkpoint untuk isi perut sebelum second route

Mandi-manda

Lepas mandi kita makan dulu


Family of Tourism Malaysia Terengganu

Peserta berehat seketika untuk mengisi perut dan mandi-manda akibat diselubungi lumpur sebelum lumpur kedua menanti anda. Perjalanan mengambil masa kira-kira 4 jam tetapi bergantung kepada jumlah peserta kerana makin ramai peserta makin lama la nak queue.

Setelah mengisi perut dan membersihkan diri, kami meneruskan perjalanan pulang ke kem. Perjalanan pulang mengambil masa lebih kurang dalam 40 minit dan kami tetap pulang dengan pakaian yang kotor. Second route juga mencabar kerana kami perlu meneruni bukit yang agak curam. Maaf kerana saya tidak dapat menunjukkan kecuraman tersebut kerana gambar diambil oleh dipihak kem

Setelah sampai ke kem, bermula sesi berebut bilik air untuk menyucikan diri untuk sesi seterusnya iaitu BBQ dan sesi penyampaian sijil.

27/11/2017 merupakan hari terakhir program. Kami diberi keistimewaan bermain go-cart dan kayak tanpa caj.
Test, Test, Test 1, 2, 3 Go

Hai, takut la bawak.. say No to 2nd round

Erh, kata tak nak tapi ini round ke berapa ye?
Penamat cerita 

Tamatlah sudah keceriaan dan keseronokkan kami di Chemerong Outdoor Adventure ini. Semoga kenangan manis akan kekal dalam ingatan selama-lamanya. Program ini merupakan program terakhir yang akan saya join sebelum saya berpindah ke Melaka. Terima kasih atas Tourism Malaysia Terengganu kerana menjemput saya untuk program kali ini. Kepada sesiapa yang ingin tahu mengenai pakej yang ditawarkan disini, sila pastikan anda scroll sampai ke bawah ye. Bye!!









For more info

Tourism Malaysia Terengganu FB : Tourism Malaysia Terengganu
Tourism Malaysia Terengganu IG : Tourism Malaysia Terengganu
Cemerung Outdoor Adventure FB : Cemerung Outdoor Adventure